Λίγο πριν ξεκινήσει το ταξίδι: Έναρξη πρωταθλημάτων Basket & Volley 2020 - 2021

Ο τίτλος της ανάρτησης αυτής έχει αναφορά στο βιβλίο ενός εκ των σημαντικότερων Ελλήνων λογοτεχνών, του Νίκου Καζαντζάκη. Ο Καζαντζάκης ήταν ένα πνεύμα ανήσυχο, το οποίο αναζητούσε τις απαντήσεις της ζωής μέσα από τη γνώση, τις εμπειρίες και τα ταξίδια.


Ξεχωριστή θέση και ένα από τα καλύτερα έργα του θεωρείται η σειρά ‘Ταξιδεύοντας…’. Στο ‘Ταξιδεύοντας… Αγγλία’, μέσα από ένα ταξίδι που έγινε το 1939, ο Καζαντζάκης αφιερώνει ένα τμήμα από το έβδομο κεφάλαιο στο αριστοκρατικό κολλέγιο του Eaton και σε αυτό καταγράφει τις σκέψεις του για τις αρχές και αξίες των ομαδικών αθλημάτων. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα τμήματα από το βιβλίο αυτό:


Τα ομαδικά παιχνίδια υπηρετούν ένα μεγάλο ηθικό σκοπό: Να μην νιώθεις ότι είσαι άτομο ανεξάρτητο, παρά μέλος μιας ομάδας. Να υπερασπίζεσαι όχι μονάχα την ατομική σου τιμή παρά ολόκληρη την τιμή της ομάδας όπου ανήκεις.

Στα ομαδικά αθλήματα μαθαίνεις να είσαι έτοιμος, να συγκρατιέσαι, να περιμένεις την κατάλληλη στιγμή, να θυσιάζεις τις ατομικές χαρές η προτίμησες για τα συμφέροντα της ομάδας. Μαθαίνεις να προσαρμόζεις τι ατομικές ιδιότητες σου στις ανάγκες του συνόλου, να εκμεταλλεύεσαι όσο μπορείς, για την νίκη, τα ελαττώματα και τα προτερήματα σου.

Για να φτάσεις στο υψηλό αυτό κορύφωμα της άσκησης πρέπει καλά να ξέρεις τον εαυτό σου, να ξέρεις τον διπλανό σου, να ξέρεις και ολάκερη την ομάδα όπου ανήκεις. Κι όχι μονάχα αυτό. Να ξέρεις και την αντίπαλη σου ομάδα. Να μην την περιφρονείς να την σπουδάζεις με αμεροληψία και σέβας, να ξέρεις καλά τις αρετές και τις δυνάμεις της, για να οργανώσεις ανάλογα και συ τις αρετές και τις δυνάμεις σου και να μην χάσεις το παιχνίδι.  Κι ακόμη, τούτο το σημαντικότατο, που αποτελεί το πιο κρυφό, το πιο πανανθρώπινο τέρμα του παιχνιδιού: να ξέρεις πως και η αντίθετη ομάδα κατά βάθος δεν είναι αντίμαχη, συνεργάζεται μαζί σου, γιατί χωρίς αυτή δεν θα υπήρχε παιχνίδι.
Το παιχνίδι έχει νόμους. Όποιος θέλει να παίζει, οφείλει να ξέρει τους νόμους αυτούς και να τους σέβεται. Αν δεν ξέρει τους νόμους, η αν δεν θέλει να τους σέβεται δεν είναι άξιος να λάβει μέρος στο παιχνίδι.

Ο ανώτατος σκοπός του παιχνιδιού δεν είναι η νίκη παρά από ποιους δρόμους, με ποια προπόνηση, με τι πειθαρχία, ακολουθώντας αυστηρά τους νόμους του παιχνιδιού να μάχεσαι για την νίκη.

Το fair-play, να το ανώτατο χρέος.

Είναι αυτές οι αρχές και αξίες που προσπαθούμε να εμπεδωθούν σε όλα τα μέλη της αθλητικής μας οικογένειας, στους αθλητές και στις αθλήτριες, στους προπονητές και στις προπονήτριες, στους γονείς και σε όλους όσους ασχολούνται ως Διοίκηση ή ως Έφοροι ή ως Συνεργάτες.


Με αισιοδοξία, σεμνότητα και αντιλαμβανόμενοι πλήρως την ευθύνη μας, ευχόμαστε καλή αθλητική χρονιά!


ΥΓ. Απόλυτα συσχετισμένη με τα παραπάνω, αν και χρονικά πολύ πιο πρόσφατη, η συνέντευξη του εξαιρετικού coach Frank Martin.'Σε κάθε καλή ομάδα πρέπει να υπάρχουν ρόλοι και όσο καλύτερα τους εκτελούμε όλοι όσοι έχουμε επαφή με τα παιδιά τόσο πιο κοντά στον στόχο θα βρεθούμε. Στόχοι της ομάδας μας είναι όλα τα παιδιά να περάσουν πρώτα από όλα καλά και να αγαπήσουν τον αθλητισμό και το Μπάσκετ. Να βελτιωθούν σε αυτό που κάνουν αλλά να γίνουν και καλύτεροι άνθρωποι, καλύτεροι συμπαίκτες, να μάθουν να συνεργάζονται, να καταλάβουν τη δύναμη και την υπομονή που χρειάζεται για να χτίσεις κάτι καλό σε προσωπικό και ομαδικό επίπεδο'.
Απόσπασμα από το ψηφιακό αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών