Είναι μακρύς και δύσκολος ο δρόμος προς την επιτυχία...

Η μουσική ιδιοφυϊα του Paul McCartney και η μελαγχολική μπαλάντα που αποτελεί τον τίτλο της ανάρτησης, δίνει τον τόνο σε ένα αγωνιστικό διήμερο το οποίο άφησε γλυκόπικρα συναισθήματα στις ομάδες των Παίδων και των Εφήβων.


Η ομάδα των Παίδων αντιμετώπισε την πρωτοπόρο και αήττητη ομάδα των Εκπαιδευτηρίων 'Πλάτων' σε ένα αγώνα με έντονες συγκινήσεις μέχρι το τελευταίο λεπτό.


Η ομάδα μας ήξερε ότι μόνο με νίκη θα διατηρούσε τις μαθηματικές ελπίδες για την κατάκτηση της 2ης θέσης, ελπίζοντας σε κάποια ήττα-δώρο από την ομάδα του Ο.ΚΑ. Μαρκόπουλου.


Το παιχνίδι είχε δύο όψεις. Από το ξεκίνημά του, η ομάδα των Γλυκών Νερών επέβαλε τον ρυθμό της με πιεστική και αποτελεσματική άμυνα. Η αντίπαλη ομάδα παρατάσσοντας μία δεκάδα με εξαιρετική αθλητική ικανότητα και υψηλή τεχνική κατάρτιση, εγκλωβίστηκε σε αναποτελεσματικές επιθέσεις ενώ ήταν ιδιαίτερα άστοχη και από τα περιφερειακά σουτ.


Η παραγωγικότητα και των δύο ομάδων ήταν όμως χαμηλή, καθώς η επιθετική απόδοση των Γλυκών Νερών πληγώθηκε από ορισμένα χαμένα εύκολα καλάθια και από λάθη τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Η συνολική προσπάθεια όμως ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή και αποτελεσματική καθώς στο ημίχρονο η ομάδα μας προηγήθηκε με ένα πόντο, καθηλώνοντας μία άκρως επιθετική ομάδα που είχε μέσο όρο πόντων 72,5, σε μόλις 13 (σκορ ημιχρόνου 14-13)!


Το ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου ημίχρονο ήταν ακόμη καλύτερο καθώς με πόντους από την περιφέρεια, η διαφορά πήγε στους 6 πόντους (19-13). Σε αυτό το χρονικό σημείο, η εικόνα του παιχνιδιού άλλαξε δραστικά. Αφενός η έντονη και διαρκής πίεση του αντιπάλου στην επαναφορά αλλά και στην κυκλοφορία της μπάλας οδήγησε σε απανωτά λάθη τα οποία κόστισαν εύκολους πόντους. Αφετέρου η επιθετική δυστοκία της ομάδας μας και η χαμηλή παραγωγικότητα, οδήγησαν στην ανατροπή του προβαδίσματος και το τρίτο δεκάλεπτο βρήκε μπροστά την ομάδα του Πλάτωνα με 22-29 με τρίποντο στην εκπνοή.


Ο ρυθμός του αγώνα και η ψυχολογία είχαν αλλάξει πλέον τις ισορροπίες και ο αντίπαλος εκμεταλλεύτηκε αποτελεσματικά τα σημεία στα οποία υπερτερούσε. Η τελευταία προσπάθεια που έγινε μέχρι τα μέσα του τετάρτου δεκαλέπτου δεν ήταν ικανή να οδηγήσει στο κλείσιμο της διαφοράς καθώς τα εύκολα λάθη συνέχισαν να πληγώνουν την προσπάθεια όλων των παιδιών για την ανατροπή.


Η προσπάθεια και η επιθυμία της ομάδας Παίδων για τη νίκη αυτή ήταν μεγάλη. Στο τέλος όμως του αγώνα, διαπιστώνεται ότι η πνευματική συγκέντρωση, η αθλητική απόδοση και η δυνατότητα να γίνουν όλα τα μικρά πράγματα σε ένα αγώνα σωστά (ευστοχία βολών, αβίαστα λάθη, αμυντικές καλύψεις, κ.α.) με ένα αντίπαλο της δυναμικότητας των Εκπαιδευτηρίων Πλάτων για ένα χρονικό διάστημα 23' δεν ήταν αρκετό. Το τελικό αποτέλεσμα 32-50, σε συνδυασμό με την εκτός έδρας νίκη του Ο.ΚΑ. Μαρκόπουλου στα Σπάτα, οριστικοποίησε την πρόκριση της ομάδας του Μαρκόπουλου στην επόμενη φάση.


Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που στήριξαν, περισσότερο ή λιγότερο, τη φετινή ομάδα. Ο δρόμος που ακολούθησαν οι Παίδες την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο ήταν εξ΄ αρχής δύσκολος. Απέναντι σε ομάδες με σαφώς περισσότερες επιλογές, οι τραυματισμοί και μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες στην προετοιμασία αλλά και στην πνευματική διαχείριση της ροής των αγώνων, η ομάδα μας πήρε ένα σκληρό, δίκαιο αλλά και σημαντικό μάθημα. Η διαδρομή που έχει διανυθεί από τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα μεγάλη και με σημαντικές επιτυχίες. Το 2013-2014, ο Γυμναστικός Σύλλογος δεν συμμετείχε στο Πρωτάθλημα, ενώ την περίοδο 2014-2015 είχε ρεκόρ 6 νίκες και 12 ήττες. Η επιτυχία της περιόδου 2015-2016 με ρεκόρ 17 νίκες και η 1 ήττα και η φετινή διαδρομή που έχει πλέον ως στόχο την κατάκτηση της 3ης θέσης θα είναι η εγγύηση για τη διατήρηση της ομάδας στις πρώτες θέσεις των επόμενων Πρωταθλημάτων.


Έναν άλλο δρόμο, με διαφορετική και μεγαλύτερη δυσκολία είχε η ομάδα των Εφήβων. Μετά από μία αγωνιστική απραξία δύο ετών και αποχή από τα Πρωταθλήματα, η επανασύσταση του Εφηβικού Τμήματος ήταν ένα δύσκολο στοίχημα. Ένας μικρός αριθμός παικτών, πλαισιωμένος κατ' ανάγκη και κατά περίπτωση από αθλητές του Παιδικού, προσπάθησε να διεκπεραιώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα πρωτάθλημα με ιδιαίτερα δυνατούς αντιπάλους. Η προσπάθεια των Εφήβων ήταν υπερβατική σε σχέση με την πραγματικότητα και τις δυνατότητες και αδυναμίες και για το λόγο αυτό τους αξίζουν συγχαρητήρια.


Απέναντι στην ομάδα του Πλάτωνα, οι Έφηβοι κέρδισαν καθαρά με 65-55 και συνέχισαν την πολύ καλή πορεία των τελευταίων πέντε αγωνιστικών (επιμέρους ρεκόρ 3-2). Με ρεκόρ 4-13, αλλά και με 6 από τις 13 ήττες να είναι με πολύ μικρή διαφορά, η ομάδα μας φιλοδοξεί να κλείσει με μία καλή εμφάνιση το Πρωτάθλημα εκτός έδρας στην Ραφήνα απέναντι σε μία πολύ καλή ομάδα η οποία έχει ήδη προκριθεί ως 2η στον επόμενο γύρο.


Ο δρόμος των Εφήβων, από την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου και έως τον Σεπτέμβριο του 2017, θα είναι ένας δρόμος γεμάτος ιδρώτα, σκληρή δουλειά, θυσίες και αυταπάρνηση για τους αθλητές της ομάδας αλλά και για τους νέους συμπαίκτες που θα έλθουν από το Παιδικό. Η διάθεσή τους και η υψηλή αθλητική κατάρτιση γεμίζει αισιοδοξία όλους μας για το Πρωτάθλημα της επόμενης περιόδου.


Ιδιαίτερη ονομαστική αναφορά αξίζει να γίνει και για τους προπονητές των δύο ομάδων μας. Ο coach Μάριος και ο coach Άρης, έδωσαν και θα συνεχίσουν να δίνουν όλη τους την ενέργεια, τη γνώση, την εμπειρία στους αθλητές των δύο ομάδων μας. Με μία εξαιρετική συνεργασία καθ' όλη τη χρονιά και την προσεκτική διαχείριση τόσο των αθλητικών ικανοτήτων αλλά και της ψυχολογίας των αθλητών των ηλικιών 13-19, έχουν κάθε λόγο να είναι υπερήφανοι για όλη τη διαδρομή αυτή, αξιολογώντας ταυτόχρονα τα διδάγματα και τις εμπειρίες από τις δικές τους ενέργειες και επιλογές για την επόμενη ημέρα.


Μικρό αλλά σημαντικό υστερόγραφο: Ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει επίσης σε όλους όσους στηρίζουν με την παρουσία τους τις ομάδες μας. Μία θορυβώδης, εκφραστική, αλλά πάντοτε ευπρεπής κερκίδα μικρών και μεγάλων δίνουν το έξτρα κίνητρο της αυτοπεποίθησης στους αθλητές.


Ο μακρύς και δύσκολος δρόμος προς την πόρτα της επιτυχίας, μέσα από νίκες, ήττες, χαρές και απογοητεύσεις, αλλά πάντοτε μέσα από καλούς και ωραίους αγώνες, θα χρειαστεί την υποστήριξη όλων.


The long and winding road, that leads, to your door

Will never disappear, I've seen that road before.


And we'll see it again. Keep it up guys!