[Ἒφηβοι - Παῖδες]: Ἐμάχοντο ἀξίως λόγου

Ο τίτλος της ανάρτησης είναι μία παραλλαγή μίας πρότασης που έχει γράψει ο Ηρόδοτος για την Μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. Μεταφράζεται σε: 'Οι Έφηβοι και οι Παίδες πολέμησαν με αλησμόνητο τρόπο'.


Στους δύο αγώνες που έγιναν σε μία απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων από το σημείο της ιστορικής μάχης στην πεδιάδα του Μαραθώνα, οι ομάδες των Εφήβων και των Παίδων πέτυχαν το 2x2 με 70-31 και 64-44 αντίστοιχα.


[Εφηβικό]


Στα πλαίσια της 7ης αγωνιστικής του 8ου Ομίλου η ομάδα μας αντιμετώπισε εκτός έδρας την ομάδα του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου (Μ.Ε.Σ.) Μαραθώνα.


Με ένα roster 10 παικτών, η ομάδα αντιμετώπισε το γεμάτο roster της αντίπαλης ομάδας σε μία ιδιαίτερα ενθουσιώδη έδρα. Το κοινό που υποστήριζε θερμά τις προσπάθειες των γηπεδούχων και ο ήχος του τύμπανου που έδινε ρυθμό και ψυχολογία συνετέλεσε σε ένα αρχικό μουδιασμένο ξεκίνημα και έδωσε ένα μικρό προβάδισμα στην ομάδα του Μαραθώνα. Το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με 20-12 υπέρ των Γλυκών Νερών καθώς σταδιακά άρχισε να ισορροπεί η αμυντική λειτουργία.


Η καλή άμυνα του 2ου δεκαλέπτου και η δυναμική διάθεση στα επιθετικά ριμπάουντ επέτρεψε το χτίσιμο μίας διαφοράς ασφαλείας με σκορ ημιχρόνου το 31-16.


Στο 3ο δεκάλεπτο, βελτιώθηκε κατά πολύ και η επιθετική λειτουργία με αρκετούς αιφνιδιασμούς και η ψαλίδα άνοιξε στους 23 πόντους.


Ο coach έχοντας την ευκαιρία δοκίμασε αρκετά συστήματα και καταστάσεις ενόψει του επερχόμενου ντέρμπι κορυφής. Με κατανομή του χρόνου συμμετοχής και στους δέκα παίκτες, η ομάδα κέρδισε και το 4ο δεκάλεπτο και έφτασε σε μία εύκολη νίκη με 70-31 (σκορ 2ου ημιχρόνου 39-15) διατηρώντας το αήττητο με 7-0.


Το επόμενο παιχνίδι για την 8η αγωνιστική είναι την Κυριακή 25 Νοεμβρίου εντος έδρας στις 16.00 με την ομάδα του Αθλητικού Συλλόγου Εκπαιδευτηρίων Πλάτων (ρεκόρ 6-1) σε ένα παιχνίδι που προμηνύεται συγκλονιστικό.


[Παιδικό]


Για την 7η αγωνιστική του 8ου Ομίλου, η ομάδα Παίδων αγωνίστηκε σε ασυνήθιστα πρωϊνή ώρα εκτός έδρας με την ομάδα του Μ.Ε.Σ. Μαραθώνα.


Η αντίπαλη ομάδα προερχόταν από δύο συνεχόμενες νίκες και με ρεκόρ 3-2 υποδέχθηκε με μεγάλη συγκέντρωση και αυτοπεποίθηση την ομάδα μας στην πρώτη αναμέτρηση σε επίπεδο Παίδων στην πρόσφατη ιστορία.


Η ομάδα μας κατέβηκε με μία νέα σύνθεση με την πρώτη συμμετοχή φέτος δύο παικτών και με τον coach να περιμένει λύσεις και από τους 12 παίκτες.

Το ξεκίνημα του αγώνα ήταν νευρικό και από τις δύο ομάδες. Η ομάδα μας είχε την πρωτοπορία αλλά αδυνατούσε να χτίσει κάτι πιο ουσιαστικό με αστοχία στην επίθεση και με αρκετά αχρείαστα φάουλ που έδωσαν την ευκαιρία στην αντίπαλη ομάδα να υπολείπεται στο τέλος του 1ου δεκαλέπτου με 4 πόντους, με 11-7.


Στο 2ο δεκάλεπτο μία βελτιωμένη επιθετική επίδοση και ένα αποτελεσματικό rotation αύξησε τη διαφορά και παρά τον ενθουσιασμό της κερκίδας, η ομάδα μας τελείωσε το 1ο ημίχρονο προηγούμενη με 29-17.

Στο 3ο δεκάλεπτο η ομάδα του Μαραθώνα μπήκε πιο δυνατά και αποφασισμένα για να μειώσει τη διαφορά. Τα αρκετά απρόσεκτα λάθη σε επαναφορές και μεταβιβάσεις έφεραν και πάλι τη διαφορά σε κάτω από τους 7 πόντους. Με αυξημένη αυτοσυγκέντρωση και αρκετές καλές φάσεις στην επίθεση αποκαταστάθηκε η ισορροπία της ροής του αγώνα και σε ένα δεκάλεπτο με αυξημένη παραγωγικότητα και των δύο ομάδων στο 30ο λεπτό το σκορ ήταν 47-34 υπέρ των Γλυκών Νερών.


Το 4ο δεκάλεπτο η ομάδας μας ήταν σαφώς πιο απελευθερωμένη. Με αποτελεσματική κυκλοφορία της μπάλας και ένα καλό ποσοστό ευστοχίας από τη γραμμή των τριών πόντων η διαφορά μεγάλωσε και διατηρήθηκε μέχρι το τελικό σκορ του 64-44.


Το επόμενο παιχνίδι για την 8η αγωνιστική είναι την Κυριακή 25 Νοεμβρίου εντός έδρας στις 14.15, με την ομάδα του Γ. Σ. Κορωπίου (ρεκόρ 6-0) σε έναν αγώνα που θα καθορίσει πολλά στην μεγάλη μάχη για τις δύο προνομιούχες πρώτες θέσεις.
Ευχαριστούμε τους πολλούς γονείς και τους φιλάθλους που βρέθηκαν στις κερκίδες του Γυμναστηρίου και χειροκρότησαν την προσπάθεια των Παίδων και των Εφήβων.


Ευχαριστούμε επίσης τους υπεύθυνους των ομάδων του Μ.Ε.Σ. Μαραθώνα για την πολύ όμορφη μπασκετική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν καθώς και τους αθλητές του Παιδικού και Εφηβικού Τμήματος τους για δύο πολύ ωραίους αγώνες. Η φιλοσοφία τους, 'Μία ομάδα, ένα όραμα' και η αγάπη τους για το άθλημα τους βοήθησε να αποκτήσουν μία πολύ όμορφη έδρα στο Κλειστό Καβαρνού που μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο μεταμορφώθηκε από ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο σε ένα αθλητικό στολίδι και μας έκανε για μία ακόμη φορά να προσμένουμε την υλοποίηση του έργου της τοποθέτησης του παρκέ στο δικό μας αθλητικό σπίτι.


Εκφράσαμε επίσης ως Σύλλογος τα συλλυπητήρια στην Μ.Ε.Σ. για την τραγική απώλεια του 29χρονου αθλητή της ομάδας Ανδρών Παναγιώτη Χαμηλόθωρη στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου.
Το Εφηβικό των Εκπαιδευτηρίων Πλάτων και το Παιδικό του Κορωπίου θα θέσουν ένα πολύ υψηλό βαθμό δυσκολίας και η σωστή προετοιμασία, η προσήλωση στο στόχο και η αποτελεσματικότητα των αθλητών και των δύο ομάδων μας θα καθορίσουν το νικητή.


Η αποφώνηση στην ανάρτηση αυτή θα γίνει με δανεισμό ορισμένων ακόμη λέξεων από τον Ηρόδοτο. Ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός, περιηγητής και γεωγράφος στο βιβλίο του 'Ἱστορίαι' αναφέρει ότι 'οι Έλληνες επιτέθηκαν τρέχοντας και αντίκρισαν χωρίς φόβο τον αντίπαλο'. Με την κατάλληλη τακτική προετοιμασία, με το θάρρος και την επινοητικότητα, στοιχεία που ο προπονητής προσπαθεί διαρκώς να εμφυσήσει στους παίκτες, οι ομάδες μας είναι έτοιμες να 'πολεμήσουν' αθλητικά και έντιμα στους επερχόμενους αγώνες.


Τα τύμπανα για τις μάχες της Κυριακής 25ης Νοεμβρίου ηχούν δυνατά....