[Έφηβοι - Παίδες]: Απογείωση και προσγείωση

Καθώς η αγωνιστική δραστηριότητα στα Πρωταθλήματα Εφήβων και Παίδων συνεχίζεται και πλησιάζει η ολοκλήρωση του 1ου Γύρου, ο βαθμός δυσκολίας και οι απαιτήσεις των αγώνων ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδας κάθε Ομίλου είναι ιδιαίτερα αυξημένες.


Και στα δύο Πρωταθλήματα η κατάκτηση μίας εκ των δύο πρώτων θέσεων αποτελεί μία μάχη μεταξύ τριών ομάδων. Εκτός από τις ομάδες του Συλλόγου μας, στο Εφηβικό είναι οι ομάδες του Α.Ο.Κ. Σπάτων και του Α.Σ. Εκπαιδευτηρίων Πλάτων, ενώ στο Παιδικό είναι οι ομάδες του Γ.Σ. Κορωπίου και του Γ.Σ. Λαυρίου.


Στους αγώνες μεταξύ των ομάδων αυτών, είναι οι λεπτομέρειες, η προετοιμασία, η ψυχολογία όταν η μπάλα καίει, που θα καθορίσουν την τελική κατάταξή.


Στους δύο αγώνες που έγιναν το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Νοεμβρίου, η ομάδα των Εφήβων απογειώθηκε για τα καλά στην 1η θέση με μία θριαμβευτική νίκη με 75-56 εκτός έδρας επί του Πλάτωνα, ενώ η ομάδα των Παίδων προσγειώθηκε απότομα αλλά δίκαια στην έδρα μας με 38-61 από το Κορωπί.


[Εφηβικό]


Στα πλαίσια της 8ης αγωνιστικής του 8ου Ομίλου η αήττητη ομάδα μας αντιμετώπισε εκτός έδρας την ομάδα του Α.Σ. Εκπαιδευτηρίων Πλάτων που είχε γνωρίσει μία μόνο ήττα στον εκτός έδρας αγώνα με τα Σπάτα.


Ο αγώνας ήταν ειδικών συνθηκών από τις αρχές της εβδομάδας, όταν και η αντίπαλη ομάδα υπέβαλε αίτημα για την αλλαγή της ώρας του αγώνα ο οποίος ήταν κανονικά προγραμματισμένος για την Κυριακή στις 16:00 στην έδρα μας. Μετά από μία ουσιαστική επικοινωνία με τους υπεύθυνους της αντίπαλης ομάδας, ο Σύλλογος μας επέδειξε απόλυτη διάθεση να διεξαχθεί το ντέρμπι κορυφής σε ημέρα και ώρα που θα εξυπηρετούσε και την αντίπαλη ομάδα. Η τελική απόφαση ήταν να γίνει ο αγώνας το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, στις 17:15 με τυπικά γηπεδούχο την ομάδα μας αλλά με έδρα το Ολύμπιο Κλειστό Γυμναστήριο του Πλάτωνα.


Οι ειδικές συνθήκες αφορούσαν δύο ακόμη δεδομένα. Το πρώτο ήταν ότι η ομάδα μας θα κατέβαινε στον εν λόγω αγώνα με μόλις μία προπόνηση καθώς η δεύτερη γίνεται κανονικά κάθε Σάββατο μεσημέρι. Το δεύτερο ήταν ότι σοβαροί προσωπικοί λόγοι του coach Άρη καθιστούσαν αβέβαιη τη δυνατότητα παρουσίας του την ημέρα του αγώνα.


Οι Έφηβοι μας έχουν όμως σφυρηλατηθεί μέσα από τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες μίας χρονιάς και έχουν δημιουργήσει ένα πυρήνα με τεράστια ψυχολογικά αποθέματα και αθλητικές ικανότητες. Για την αντιμετώπιση των ειδικών συνθηκών αφενός προγραμματίστηκε, με την υποστήριξη της Διοίκησης, μία πρόσθετη προπόνηση στο Seven Sports Club την Παρασκευή στην οποία έδωσαν το παρόν όλοι οι παίκτες που μπορούσαν τροποποιώντας τις άλλες σημαντικές προσωπικές υποχρεώσεις τους. Αφετέρου υπήρξε διαρκής επικοινωνία και αγαστή συνεργασία μεταξύ των coaches και εξασφαλίστηκε η παρουσία του coach Ανδρέα στην περίπτωση που προέκυπτε κάποιο απρόοπτο στον coach Άρη.


Το απόγευμα του Σαββάτου, οι 9 αθλητές ενημερώθηκαν λίγο πριν την έναρξη ότι ο coach Άρης θα ήταν αδύνατο να παραστεί και να τους καθοδηγήσει. Η άμεση αντίδραση τους ήταν η συσπείρωση, η αυτοσυγκέντρωση, η αυτοθυσία, η επιμονή στο πλάνο που είχαν δουλέψει όλες τις προηγούμενες ημέρες αλλά και η πίστη στον coach Ανδρέα υπό την καθοδήγηση του οποίου αρκετοί είχαν παίξει προ διημέρου σε αγώνα του Ανδρικού.


Ο αγώνας ξεκίνησε δυναμικά και για τις δύο ομάδες. Για την ομάδα του Πλάτωνα η νίκη θεωρείτο μονόδρομος στην προσπάθεια της να ανέβει στην 1η θέση. Με πολύ περισσότερες επιλογές στο rotation αλλά και στον τρόπο παιχνιδιού, έβρισκε εύκολα καλάθια και διατηρούσε το ψυχολογικό προβάδισμα σε όλη τη διάρκεια του 1ου δεκαλέπτου με σκορ 19-16.


Στο 2ο δεκάλεπτο, ορισμένες βιαστικές επιλογές των παικτών μας στην επίθεση, η αστοχία στις ελεύθερες βολές και ο δυνατός ρυθμός που είχε ο αντίπαλος οδήγησε στη διεύρυνση της διαφοράς μέχρι και τους 11 πόντους με το ημίχρονο να τελειώνει με 36-25.


Δεδομένων των όσων είχαν προηγηθεί, ήταν πολύ εύκολο η ομάδα να λυγίσει εκτός από την ψυχολογική κατάσταση αλλά και από την μειωμένη διάθεση για τη διεκδίκηση της νίκης καθώς άλλωστε το Πρωτάθλημα θα είχε μπροστά του άλλες 10 αγωνιστικές. Ο coach Ανδρέας επέμενε στην αποφόρτιση της έντασης, στην πίστη στο αμυντικό και επιθετικό σύστημα και στη διεκδίκηση του καλύτερου αποτελέσματος που θα μπορούσε να προέλθει από την μέγιστη προσπάθεια.


Σε ένα συγκινητικό δεύτερο ημίχρονο, με ένα rotation 7 παικτών απέναντι στη γεμάτη ομάδα του Πλάτωνα που είχε το μαξιλάρι του +11, τις φωνές της κερκίδας και θεωρητικά την win-or-die αποφασιστικότητα, η ομάδα του Γ.Σ. Γλυκών Νερών έκανε μία μεγαλειώδη εμφάνιση και στις δύο άκρες του γηπέδου.


Με μία εξαιρετική αλληλοκάλυψη στην άμυνα, διαρκή block-outs και έλεγχοι των αμυντικών rebounds, η ενέργεια άρχισε να πλημμυρίζει τους πέντε παίκτες και τον πάγκο μας. Ένα καλάθι κάθε φορά, μία άμυνα κάθε φορά και η διαφορά των 10 πόντων ψαλιδίστηκε στους 8, στους 5 στους 2 μέχρι που ήρθε η ισοφάριση στο 43-43. Η ροή του αγώνα είχε πια αλλάξει για τα καλά και στο 30' το σκορ ήταν μόλις στο 50-49 υπέρ του Πλάτωνα.


Στο τελευταίο δεκάλεπτο, η επιθετική παραγωγικότητα ήλθε και συνδυάστηκε με την ατσαλένια άμυνα. Παίρνοντας πόντους από την περιφέρεια, με σωρεία κρίσιμων επιθετικών rebounds και πόντων μέσα στην ρακέτα, η διαφορά άρχισε να ανοίγει υπέρ μας. Με ένα σκορ 4ου δεκαλέπτου 26-6 και επιμέρους σκορ 2ου ημιχρόνου 50-20, η μεγαλύτερη νίκη στο φετινό Πρωτάθλημα είχε γίνει πραγματικότητα με 75-56.


Η συγκίνηση, η χαρά, η λύτρωση για μία τόσο εμφατική νίκη απέναντι σε μία ομάδα που είναι ο κακός δαίμονας (τα τελευταία 4 χρόνια είχε ρεκόρ 10 νίκες και 1 ήττα απέναντι σε ομάδας Εφήβων, Παίδων και Παμπαίδων των Γλυκών Νερών με μέσο όρο διαφοράς 15 πόντων) ήταν μεγάλη. Ακόμη πιο σημαντική όμως ήταν η αφιέρωση της νίκης αυτής στον coach Άρη.Το επόμενο παιχνίδι για την 9η αγωνιστική που ολοκληρώνει τον 1ο Γύρο είναι το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου εκτός έδρας στις 20.00 με την ομάδα του Α.Σ. Παιανίας 'Κτησιφών' (ρεκόρ 4-4).


[Παιδικό]


Για την 8η αγωνιστική του 8ου Ομίλου, η ομάδα Παίδων αντιμετώπισε την αήττητη ομάδα του Γ.Σ. Κορωπίου σε ένα παιχνίδι που θεωρητικά θα είχε στοιχεία ντέρμπι κορυφής.


Η αντίπαλη ομάδα έχοντας ήδη κερδίσει εκτός έδρας στο Λαύριο ήξερε ότι με νίκη και στα Γλυκά Νερά θα αποκτούσε τεράστιο προβάδισμα για την πρώτη θέση του Ομίλου. Η ομάδα μας, έχοντας ήδη μία ήττα στο Λαύριο στόχευε σε μία επικράτηση έστω και με ένα πόντο ώστε να μείνει ισόβαθμη με το Λαύριο το οποίο θα υποδεχθεί σε 3 αγωνιστικές.


Στο γήπεδο παρευρέθηκαν πολλά παιδιά και γονείς από τα Γλυκά Νερά δημιουργώντας μία ενθουσιώδη ατμόσφαιρα.


Από το ξεκίνημα του αγώνα, η ομάδα του Κορωπίου φάνηκε ότι ήταν ψυχολογικά και πνευματικά πιο έτοιμη για τις απαιτήσεις του αγώνα αυτού. Με μία σφικτή αμυντική διάταξη που έκλεινε τους διαδρόμους και εκμεταλλευόμενη τις πολλές κακές επιστροφές που της έδωσαν εύκολα καλάθια δημιούργησε μία διαφορά ήδη από το 1ο δεκάλεπτο με 6-17.


Στο πρώτο μισό του δεύτερου δεκαλέπτου, η ομάδα μας ανέβασε την αμυντική της προσήλωση και μπόρεσε να κλείσει την ψαλίδα μέχρι και τους 7 πόντους. Η αδύναμη επιθετική παραγωγή, οι πολλές χαμένες ελεύθερες βολές και το φτωχό τελείωμα των φάσεων σε layups και αιφνιδιασμούς ήταν αδύνατο να οδηγήσουν το παιχνίδι σε μία πιο ισορροπημένη κατάσταση. Το Κορωπί ανέκτησε το ψυχολογικό προβάδισμα με υψηλό ποσοστό ευστοχίας από τις ελεύθερες βολές και με ορισμένα μεγάλα σου και έκλεισε το ημίχρονο μπροστά με 17-32.


Το 3ο δεκάλεπτο κύλισε σε ακόμη πιο κακό ρυθμό καθώς η αδυναμία στη δημιουργία και η έλλειψη αυτοπεποίθησης έφεραν και πάλι μία εξαιρετικά χαμηλή επιθετική απόδοση. Με ένα επιμέρους σκορ 6-21 το Κορωπί εκτόξευσε τη διαφορά στους 30 πόντους!


Στο 4ο δεκάλεπτο, αν και ήταν πλέον αργά, τα παιδιά προσπάθησαν να ακολουθήσουν με μεγαλύτερη συνέπεια τις οδηγίες και το πλάνο. Δείχνοντας σημάδια αντίδρασης και καλώς εννοούμενου αθλητικού εγωϊσμού κατάφεραν να κερδίσουν το δεκάλεπτο με επιμέρους σκορ 15-8.


Το τελικό αποτέλεσμα και η νίκη του Κορωπίου με 38-61 ήταν απολύτως δίκαιη και αποτέλεσε ένα σκληρό μάθημα ότι η κατάκτηση της κορυφής του Ομίλου θα απαιτήσει πολλά περισσότερα. Ομαδικότητα. Πρωτοβουλία. Συγκέντρωση. Υπέρβαση.


Το επόμενο παιχνίδι για την 9η αγωνιστική είναι το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου εκτός έδρας στις 18.30, με την ομάδα του Α. Σ. Παιανίας 'Κτησιφών' (ρεκόρ 2-6).
Η συνέχεια των δύο Πρωταθλημάτων προμηνύεται ακόμη πιο δύσκολη και για τις δύο ομάδες μας.


Για τους Εφήβους η πρόκληση είναι να συνεχίσουν με συγκέντρωση να προπονούνται και να αντιμετωπίζουν κάθε προπόνηση, κάθε αγώνα και κάθε αντίπαλο με τον σεβασμό που απαιτούν οι αξίες του αθλήματος. Η πτήση σε υψηλό επίπεδο μπορεί να συνεχιστεί και μετά τις 18 αγωνιστικές του 8ου Ομίλου με αντιπάλους ακόμη πιο δύσκολους και σε συνθήκες ακόμη πιο αντίξοες οπότε η σκληρή δουλειά μέχρι το τέλος είναι μονόδρομος.


Για τους Παίδες, η ανάβαση στην κορυφή εξακολουθεί να είναι απολύτως δική τους υπόθεση εάν με επιμονή και αυταπάρνηση προπονηθούν για κάθε έναν από τους επόμενους δέκα αγώνες. Οι νίκες και οι επιθυμητές διαφορές θα έλθουν μόνο μέσα από την υπέρβαση των θεωρούμενων σωματικών, ψυχολογικών και σωματικών ορίων σε μία πτήση που θα έχει πολλές ακόμη αναταράξεις για την ομάδα μας αλλά και για τις αντίπαλες ομάδες.


Η αποφώνηση θα γίνει με μία επιλογή στίχων του Robert Tepper και των Jim Peterik και Frankie Sullivan από τους Survivor.

Some things are worth fighting for. Some feelings never die. There's no easy way out, There's no shortcut home

In the warrior's code, There's no surrender. Though his body says stop, His spirit cries, never! Deep in our soul, A quiet ember. Know it's you against you, It's the paradox that drives us on

It's a battle of wills, In the heat of attack. It's the passion that kills

The victory is yours alone!