Kaposvar Basketball Tournament 2019: 4η θέση και μία μοναδική εμπειρία στην Ουγγαρία για την ομάδα U

Η ιστορία του Γυμναστικού Συλλόγου Γλυκών Νερών από το 1989 μέχρι σήμερα έχει πολλές σημαντικές ιστορικές στιγμές. Μέσα από τη διαρκή προσπάθεια όλων των προηγούμενων Διοικήσεων, προπονητών και γονέων, ο Σύλλογος έχει καταφέρει να δημιουργεί διαρκώς καινούργιες και έντονες εμπειρίες για τις οποίες όσοι τις έχουν ζήσει από κοντά νιώθουν υπερήφανοι. Στην πιο ξεχωριστή ίσως έως σήμερα εμπειρία Τμήματος του Συλλόγου και με την συμπλήρωση 30 ετών από την ίδρυση του, μία ομάδα με παιδιά U16 συμμετείχε για πρώτη φορά σε Διεθνές Τουρνουά στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο 15ο Intersport Youth Basketball Festival που έγινε στην πόλη Kaposvar της Ουγγαρίας στο διάστημα 4 - 10 Ιουλίου. Δοκιμάζοντας τις αντοχές τους μέσα από έξι αγώνες σε πέντε ημέρες, συμμετείχαν ως η μόνη ελληνική ομάδα σε μία αθλητική γιορτή με 90 Συλλόγους 4 αθλημάτων (ποδόσφαιρο, βόλει, χάντμπολ και μπάσκετ) με άλλους 3.000 αθλητές και αθλήτριες από 25 χώρες και 4 ηπείρους. Κατακτώντας την 4η θέση στην κατηγορία Basketball U16 Boys ανάμεσα σε 12 ομάδες, τα παιδιά απέκτησαν ανεκτίμητες εμπειρίες, έκαναν υπερήφανους τους γονείς τους, τον προπονητή τους, τη Διοίκηση του Συλλόγου, τίμησαν με το παραπάνω τη γαλανόλευκη σημαία και πάνω από όλα το ευχαριστήθηκαν κάθε στιγμή.


Είναι πολύ έντονες οι αναμνήσεις όλων όσων χρειάστηκαν για να γίνει πραγματικότητα η συμμετοχή αυτή. Η παρακάτω χρονολογική καταγραφή βοηθάει στην κωδικοποίηση όλων όσων έγιναν από τους προηγούμενους μήνες αλλά και τις 7 ημέρες του ταξιδιού.


Σεπτέμβριος 2018

Συζητιέται η αρχική ιδέα λίγο μετά την επιτυχημένη προπονητική εβδομάδα που είχε γίνει για το Παιδικό Τμήμα στις εγκαταστάσεις του Sportcamp στο Λουτράκι. Η άμεση ανταπόκριση του coach Άρη στην συμμετοχή σε μία διοργάνωση στο εξωτερικό, αλλά και η εξαιρετική συμπεριφορά των παιδιών τόσο στο Sportcamp όσο και γενικά σε όλα τα προηγούμενα χρόνια ως νεαροί αθλητές, αποτέλεσαν το πρώτο βήμα με το οποίο θα ξεκινούσε ο σχεδιασμός του ταξιδιού αυτού.


Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2018

Τους επόμενους 3 μήνες έγινε μία εκτεταμένη διερεύνηση των πολλών και διαφορετικών διοργανώσεων που γίνονται σε όλη την Ευρώπη. Ισπανία, Ουγγαρία, Αγγλία, Ιταλία, Σερβία έχουν πολλά events τα οποία έπρεπε να αξιολογηθούν αναλυτικά σε όλες τις παραμέτρους (διάρκεια διοργάνωσης, κόστος, εξωαγωνιστικές δραστηριότητες, κλπ.) και αφού βεβαίως είχε προηγηθεί επικοινωνία με κάθε διοργανωτή.


Ιανουάριος 2019

Μετά από μία τελική αξιολόγηση έγινε η επιλογή του Youth Basketball Festival. Η διοργάνωση αυτή διεξήχθη για 15η χρονιά (και 7η υπό την αιγίδα της Intersport) και από την αναλυτική επικοινωνία με τη Διοργανώτρια Αρχή είχε κριθεί ότι πληρούσε κατά σχεδόν άριστο τρόπο όλα τα κριτήρια επιλογής για την πρώτη συμμετοχή ομάδας του Συλλόγου μας στο εξωτερικό.


Φεβρουάριος 2019

Στα μέσα του μήνα και μετά την ολοκλήρωση της επίσημης αγωνιστικής δραστηριότητας, παρουσιάστηκε μία ολοκληρωμένη πρόταση στους αθλητές και στους γονείς όλων των παιδιών που συμμετείχαν στο Τμήμα Παίδων της περιόδου 2018-2019. Τις επόμενες εβδομάδες έγιναν εκτενείς ενημερώσεις προς τους γονείς, δόθηκαν διευκρινήσεις και τελικά έγινε γνωστή η δωδεκάδα παικτών της αποστολής. Η αποστολή απαρτίστηκε από τους: 2003: Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, Θοδωρής Αυδής, Απόστολος Καμπούρης, Αλέξανδρος Καμπούρης, Δημήτρης Χονδρός, Διονύσης Μερκάι, Γιάννης Μανωλαράκης, Κωνσταντίνος Μπαμπάτσικος, 2004: Παναγιώτης Φιλόπουλος και 2005: Γιάννης Πανταζόπουλος, Βασίλης Λάμπρος και Κώστας Μελάς.


Απρίλιος 2019

Από τον Απρίλιο και μετά η ομάδα αυτή έκανε ξεχωριστές προπονήσεις προκειμένου να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την αγωνιστική χημεία αλλά και τις προσωπικές σχέσεις καθώς ένα ταξίδι στο εξωτερικό έχει πάντοτε τις δικές του ιδιαιτερότητες. Στο ίδιο διάστημα είχε επίσης οριστικοποιηθεί και ο αριθμός των συνοδών που αποφάσισαν να ακολουθήσουν την αποστολή αυτή. Εκτός από τον coach Άρη και τον υπεύθυνο αποστολής Γ. Ηλιόπουλο, την αποστολή αποφάσισαν να συνοδέψουν ακόμη 7 άτομα.


Ιούνιος 2019

Καθώς πλησίαζε η ημέρα της αναχώρησης, είχαν διευθετηθεί πάρα πολλές από τις πολλές και όμορφες εκκρεμότητες όπως η δημιουργία της επίσημης εμφάνισης, τα t-shirts και τα polo shirts των συμμετεχόντων, οι σημαίες και τα λάβαρα, το συνάλλαγμα καθώς επίσης και το εξωαγωνιστικό πρόγραμμα. Η ομάδα θα συμμετείχε στον 2ο Όμιλο με άλλες 5 ομάδες, καθώς οι συμμετοχές είχαν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Συγκεκριμένα, οι αντίπαλοι ήταν οι ακόλουθες ομάδες: Vinica BC (Ουκρανία, με έδρα την πόλη της Vinnytsia και πληθυσμό 370.000 κατοίκων), Mukachevo BC (Ουκρανία, Mukachevo, 86.000), KK Vellaznimi (Κόσσοβο, Gjakova, 40.000), Parthus SE (Ουγγαρία, Solymár, 10.000) και Rivne BC (Ουκρανία, Rivne, 247.000 κατοίκους).


Πέμπτη 4 Ιουλίου


Η αποστολή έφτασε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών στις 13:30. Με τις αποσκευές προσεκτικά τακτοποιημένες και τα αισιόδοξα πορτοκαλί t-shirts να δίνουν τον τόνο, υπήρχε μία έντονη προσμονή για την αναχώρηση και την έναρξη αυτής της αθλητικής και όχι μόνο εμπειρίας.


H πτήση της Wizz Air ήταν πολύ ευχάριστη και η άφιξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βουδαπέστης συνοδεύτηκε από ένα μεσογειακό ήλιο.Στην συνέχεια, συνταξιδεύοντας με μία αποστολή ομάδας volleyball κορασίδων από την Ιταλία, το πούλμαν μας μετέφερε μέσα από την πανέμορφη ουγγρική επαρχία μετά από μία διαδρομή 2,5 ωρών στην πολύ γραφική πόλη του Kaposvar.


Λίγο μετά τις 21:30, η αποστολή είχε φτάσει στο Πανεπιστήμιο του Kaposvar, στον Ξενώνα του οποίου θα έμενε μαζί με πολλές ακόμη αποστολές. Δύο ώρες μετά είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία του επίσημου registration, η ενημέρωση για το πρόγραμμα αγώνων και μετακινήσεων καθώς και η συνάντηση με τον επίσημο συνοδό εκ μέρους της διοργάνωσης. Υπήρχε μεν κούραση αλλά και προσμονή για τον πρώτο πρωϊνό αγώνα.


Παρασκευή 5 Ιουλίου


Η αποστολή ξεκίνησε την ημέρα της στις 06:30 για ένα πρωϊνό, προετοιμασία εμφανίσεων και μετάβαση με το τοπικό λεωφορείο. Ο αγώνας έγινε στην ολοκαίνουργια Kaposvar Arena, η οποία εγκαινιάστηκε στις αρχές Μαϊου, και η οποία είναι ένα αθλητικό στολίδι για την πόλη του Kaposvar αλλά και για τη διοργάνωση. Αντίπαλος στον αγώνα που ξεκίνησε στις 09:30 ήταν η πολύ ισχυρή ομάδα της Vinica BC. Η ουκρανική ομάδα ήταν ψηλή, αθλητική και ιδιαίτερα δυνατή και αποτελεσματική στους αιφνιδιασμούς. Η ομάδα μας παρέμεινε ανταγωνιστική για διαστήματα του αγώνα, αλλά ήταν αδύνατον να ακολουθήσει τον επιθετικό ρυθμό. Το τελικό σκορ ήταν 100-67, ενώ τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν και τις άλλες 4 ομάδες του 2ου Ομίλου που έπαιζαν στο ίδιο γήπεδο.


Μετά τον αγώνα ακολούθησε μία δροσερή βόλτα στο Water Park της πόλης, με νεροτσουλήθρες, ηλιοθεραπεία και μία απαραίτητη αποφόρτιση μετά το πρώτο έντονο εικοσιτετράωρο που είχε μεσολαβήσει από την ώρα που έγινε η συνάντηση στο Αεροδρόμιο.


Αργά το απόγευμα και μετά από μία σύντομη επιστροφή στο Πανεπιστήμιο, η αποστολή είχε ετοιμαστεί για την μεγάλη εναρκτήρια γιορτή στην κεντρική πλατεία της πόλης Kossuth και την παρέλαση προς το γήπεδο ποδοσφαίρου. Φορώντας τα πορτοκαλί t-shirt τα παιδιά και τα επίσημα polo όλα τα άλλα μέλη της αποστολής, με σημαίες και λάβαρα συμμετείχαμε σε μια γιορτή χιλιάδων συμμετεχόντων από τις 4 ηπείρους και 25 χώρες. Η επιστροφή προς το κέντρο ήταν γεμάτη συνθήματα για την Ελλάδα και τα Γλυκά Νερά.


Το βράδυ μας βρήκε όλους στην πλατεία Kossuth η οποία ήταν γεμάτη από κόσμο, δυνατή μουσική, street food και μία αίσθηση γιορτής και ασφάλειας.


Σάββατο 6 Ιουλίου


Η δεύτερη ημέρα είχε ένα αγώνα στις 12:30 στο Κλειστό Γυμναστήριο του Romai Katolikus Gimnazium που ήταν πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης. Αντίπαλος ήταν η επίσης ουκρανική ομάδα της Rivne. Η ομάδα μας απέδωσε πολύ καλό basket από την αρχή και το +16 στο ημίχρονο (36-20) έδωσε τη θέση του σε ένα ακόμη πιο παραγωγικό 2ο ημίχρονο με επιμέρους σκορ 47-21. Η 1η νίκη για την αποστολή (83-41), αλλά και για μία ομάδα του Γ.Σ. Γλυκών Νερών στο εξωτερικό ήταν γεγονός!


Μετά το μεσημεριανό φαγητό και λίγη ξεκούραση, το απόγευμα βρήκε ορισμένα μέλη της αποστολής σε ένα ειδικό event με αερόστατο στο οποίο περίοπτη θέση είχε η ελληνική σημαία αλλά και η σημαία του Συλλόγου. Αργότερα, το βράδυ μας βρήκε όλους στην πλατεία Kossuth. Η διοργάνωση είχε φροντίσει για την διεξαγωγή μίας μεγάλης συναυλίας ροκ μουσικής με παρουσία χιλιάδων αθλητών, αθλητριών και συνοδών από όλες τις ηλικίες. Με hungarian pies, πίτσες και μπύρες (αυστηρά για τους συνοδούς) η συναυλία κύλησε εξαιρετικά για όλους. Τα παιδιά απολάμβαναν την ανεξαρτησία και την ευθύνη της διαχείρισης της ελεύθερης ώρας τους και η συμπεριφορά τους ήταν υποδειγματική. Μοναδική στιγμή για όλους ήταν ο εορτασμός των 16ων γενεθλίων του Θοδωρή όπου τον τίμησε με ένα riff από το Happy Birthday η ηλεκτρική κιθάρα του ροκ γκρουπ καθώς και η αυτοσχέδια παγωτότουρτα με τα απαραίτητα κεριά.


Κυριακή 7 Ιουλίου

Η τρίτη ημέρα της διοργάνωσης είχε επίσης μία νέα εμπειρία για την αποστολή. Τα παιδιά είχαν να δώσουν δύο αγώνες την ίδια ημέρα με διαφορά λίγων ωρών. Ο πρώτος αγώνας στις 11:00 στο Kaposvar Arena ήταν απέναντι στην σκληροτράχηλη ομάδα από το Κόσσοβο KK Vellaznimi. Επιστρατεύοντας σκληρή άμυνα, ζώνη σε αρκετό διάστημα του αγώνα και καταφέρνοντας να χαλάσει το μυαλό και την ψυχολογία των παιδιών, κατάφερε το να προηγηθεί με 5 πόντους ενώ ήταν πίσω με 4 μόλις 2,30 λεπτά πριν το τέλος. Με μία όμως εξαιρετική αντίδραση, τα παιδιά έβγαλαν μεγάλες άμυνες και κατάφεραν με δύο κρίσιμες βολές να περάσουν μπροστά 20" πριν την λήξη. Η τελευταία επίθεση, παρά την ανανέωση των επιθετικών rebounds από τους Κοσσοβάρους παίκτες, ήταν άνευ αποτελέσματος και το τελικό 36-35 πανηγυρίστηκε έξαλλα.


Στο δεύτερο παιχνίδι στις 15:30 η αντίπαλη ομάδα ήταν η Parthus SE από την Ουγγαρία. Ήταν ένας αγώνας που δεν έδρεψε δάφνες ποιότητας απέναντι σε μία ομάδα με 6 αποφασισμένους παίκτες, δύο εκ των οποίων είχαν σαφέστατο πλεονέκτημα στην ρακέτα. Η κόπωση από το πρωϊνό παιχνίδι, η παραμονή συνολικά 6,5 ωρών μέσα στην Arena όπου έγινε και ξεκούραση και γεύμα καθώς και η εκτεταμένη χρήση ζώνης έβαλαν δύσκολα στα παιδιά που για 30' αδυνατούσαν να ξεφύγουν και για ορισμένα διαστήματα ακολουθούσαν τους μαχητικούς Ούγγρους. Στο τέλος, με ένα καλό 4ο δεκάλεπτο, πόντους από την περιφέρεια και μία αποτελεσματική άμυνα ήρθε η τρίτη νίκη με 49-37. Στον αγώνα υπήρξε και ένα απρόοπτο με τον Big Daddy Γιάννη όταν και ένα μικρό διάστρεμμα τον έθεσε εκτός παιχνιδιού. Η άμεση συνδρομή των ανθρώπων στο γήπεδο καθώς και η επιμελής υποστήριξη του ιατρικού team στην συνέχεια βοήθησε στην καλύτερη αντίδραση και στην επιστροφή του Γιάννη στον αγώνα της Τρίτης.


To βράδυ της Κυριακής ήταν το πιο ήρεμο. Λόγω της έντονης βροχόπτωσης είχε ακυρωθεί μία προγραμματισμένη επίσκεψη στο φημισμένο Αστεροσκοπείο Zselic. Η αποστολή έμεινε στο Πανεπιστήμιο όπου με μία pizza night και χαλάρωση γιόρτασε την σχεδόν βέβαιη πρόκριση στην επόμενη φάση.


Δευτέρα 8 Ιουλίου


Η σημερινή ημέρα είχε ένα πρωινό ξύπνημα με ώρα συγκέντρωσης στις 07.45. Τα παιδιά ήταν τυπικότατα στην ώρα τους και με το ενισχυμένο πρωϊνό που πήραν ξεκίνησαν με συνοδεία Teletaxi για την σχετικά πιο μακρυνή διαδρομή.


Στον πέμπτο και τελευταίο αγώνα για την πρώτη φάση, η ομάδα έπαιξε στις 09:30 στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δημοτικού Σχολείου του προαστείου Kaposfured με την ουκρανική Mukachevo. Το Γυμναστήριο αυτό είχε κάποιες ομοιότητες με την έδρας μας καθότι ήταν το μόνο με πλαστικό δάπεδο. Δεν είχε πολυτέλειες ως προς τα ηλεκτρονικά μέσα ή τις κερκίδες αλλά για ένα μικρό Δημοτικό Σχολείο 100 παιδιών ήταν πολύ σωστό. Η αντίπαλη ομάδα ήταν περιορισμένης δυναμικότητας και μία πολύ καλή και ουσιαστική εμφάνιση των παιδιών έφερε μια άνετη νίκη με ευρεία διαφορά με 96-31. Αξίζει να επισημανθεί ότι το rotation περιορίστηκε σε 9 παίκτες καθώς εκτός από τον μικρό τραυματισμό του Γιάννη Μ., εκτός αποστολής λόγω αδιαθεσίας ήταν και ο Κώστας Μ. και με ελάχιστο χρόνο συμμετοχής λόγω ενός κτυπήματος στο γόνατο έμεινε ο Διονύσης.

Με την τέταρτη νίκη η ομάδα μας κατέκτησε τη 2η θέση στο 2ο Όμιλο και προκρίθηκε με ρεκόρ 4-1 στον αγώνα της 3ης θέσης ανάμεσα στις 12 ομάδες. Η αντίπαλη ομάδα ήταν η ουκρανική Uzhgorod (από την πόλη Uzhhorod με πληθυσμό 115.000 κατοίκων) η οποία είχε επίσης ρεκόρ 4-1 στον 1ο Όμιλο.


Στο τέλος του αγώνα, έξω στον μεγάλο κήπο του Δημοτικού Σχολείου του Kaposfured, έγινε ένα ωραίο snack με ενεργειακές μπάρες και χυμούς. Στην συνέχεια, μετά από μια σύντομη μετάβαση από το Πανεπιστήμιο, έγινε μια όμορφη βόλτα στην τεχνητή λίμνη Deseda. Η ημέρα ήταν ιδανική με μια ελαφρά συννεφιά που εναλασσόταν με ηλιοφάνεια. Η βουτιά στα καθαρά ως προς την ποιότητα, αλλά θολά ως προς την εμφάνιση, νερά της λίμνης ήταν δροσιστική. Μία πολύ ωραία ξύλινη καντίνα με burgers κ.α. προσέφερε το γεύμα μας και στην συνέχεια έγινε μία χαλαρωτική βόλτα με ξεκούραση κάτω από τα δέντρα. Το βράδυ της Δευτέρα είχε μία απογευματινή - βραδυνή βολτα στην πόλη με φαγητό στο restaurant Barany, παγωτό και ωραίες βόλτες στην Kossuth. Η διοργάνωση είχε μουσική συναυλία και γιορτή οινογνωσίας για τους προπονητές ενώ η ομάδα γιόρτασε την ολοκλήρωση της Α Φάσης με pizza και άλλα street food. [if !supportLineBreakNewLine]Τρίτη 9 Ιουλίου


Το πρωϊνό της Τρίτης βρήκε ένα τμήμα της αποστολής, πλην των αθλητών, σε μία εκδρομή στο Καταφύγιο 'Αγριας Ζωής Bozsenfa. Ήταν μία επίσης πολύ όμορφη εμπειρία με τα ελάφια και τα άλλα άγρια ζώα, ενώ έγινε και μία διαδρομή με άμαξα στην αγροτική περιοχή της Bozsenfa.


Η ομάδα ξεκουράστηκε το πρωί και ξεκίνησε για τον μικρό τελικό. Ο αγώνας έγινε στις 14:00 στο Κλειστό Γυμναστήριο του Munckascy Mihali Gimnazium. Ήταν ένα πολύ δύσκολο γήπεδο με τις εξωτερικές γραμμές να απέχουν ελάχιστα από τα όρια του κτιρίου, ενώ και το ελεύθερο ύψος του κτιρίου ήταν απαγορευτικό για τα μακρυνά σουτ. Παρά το καλό ξεκίνημα και το 10-4 στο 1ο δεκάλεπτο, η άμυνα ζώνης για 30' που έπαιξε ο αντίπαλος ήταν καθοριστική. Με μεγάλη κορμιά που έκλεισαν τους διαδρόμους και ταχύτατη αντίδραση στο transition, η ουκρανική ομάδα εκμεταλλεύθηκε τη διαφορά ύψους και όγκου και δημιούργησε μία διαφορά ασφαλείς. Το τελικό 53-25 αφήνει μια πικρή γεύση καθώς η ομάδα μας έδειξε ότι είχε την ικανότητα να κερδίσει και αυτόν τον αντίπαλο όμως η αντίδραση στην άμυνα ζώνης είναι ένα διδακτικό μάθημα στο basket.


Τα 12 παιδιά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την 4η θεση σε 12 ομάδες καθώς και για το ότι έπαιξαν 6 έντονα παιχνίδια σε 5 ημέρες, ξεπερνώντας τα προβλήματα και τα απρόοπτα και κέρδισαν το σεβασμό όλων. Αμέσως μετά την λήξη του παιχνιδιού και μία φορτισμένη με συγκίνηση ομιλία στα αποδυτήρια, η αποστολή πήγε και πάλι στα δροσερά και θερμά νερά του Virágfürdő Water Park. Νεροτσουλήθρες, beach volley, βουτιές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις στα πιο καυτά νερά του Πάρκου έκαναν τα παιδιά και τον coach να χαλαρώσουν και να ευχαριστηθούν το τελευταίο απόγευμα.


Επιστρέφοντας στο Πανεπιστήμιο, ενα γρήγορο μπάνιο και μια σύντομη ξεκούραση ήταν αρκετή για να ξεκινήσει η ομάδα για την Πλατεία Kossuth. Σε μία μεγάλη γιορτή, με δυνατή μουσική, εορταστικό hot dog, χαβαλέ και συζήτηση με άλλους παρισταμένους αθλητές και αθλήτριες, τα πιαδιά πέρασαν υπέροχα για 2,5 ώρες, ανάβοντας μια δωδεκάδα από ειδικά κεριά που έκαναν εντυπωσιακό εφέ και τραγουδώντας συνθήματα για το γαλατικό χωριό των Γλυκών Νερών που με περισσή αγάπη περιβάλλει τα παιδιά που θέλουν να αθληθούν σε basket και volley.