Η Ακαδημία Μπάσκετ εντάχθηκε στο Πρόγραμμα ΟΠΑΠ Ακαδημίες!

Σε μία ακόμη πολύ ξεχωριστή στιγμή στην τριαντάχρονη πορεία του Γ.Σ. Γλυκών Νερών, ο Σύλλογος μας και ειδικότερα η Ακαδημία Καλαθοσφαίρισης επελέγη ως μία από τις 50 καλύτερες Ακαδημίες σε όλη την Ελλάδα και εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Ακαδημιών ΟΠΑΠ - Πυλώνας Καλαθοσφαίρισης.


Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε μέσω της στρατηγικής συνεργασίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης με την ΟΠΑΠ Α.Ε. Η γνωστοποίηση της συνεργασίας ξεκίνησε με έγγραφο της Ε.Ο.Κ. στις 7 Οκτωβρίου το οποίο εστάλη στις 15 Ενώσεις και τις 5 Τοπικές Επιτροπές Καλαθοσφαίρισης σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό η ΟΠΑΠ Α.Ε. είχε αναλάβει τη δέσμευση υποστήριξης συνολικά 50 Ακαδημιών σε όλη την Ελλάδα, 3 εξ' αυτών από την Ε.Σ.Κ.Α., μέσω του ειδικού αυτού προγράμματος. Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες είχε προετοιμαστεί ένας πλήρης και άρτιος φάκελος εκ μέρους της Διοίκησης σε συνεργασία με την προπονητική ομάδα των coaches Μάριου, Αγγελικής και Άρη. Στις 15 Νοεμβρίου έγινε η επιτόπου αξιολόγηση της Ακαδημίας μας από τον εκπρόσωπο της ΟΠΑΠ Α.Ε. Ήταν μία αναλυτική συζήτηση επί ενός τυποποιημένου εκτενούς ερωτηματολογίου, με φωτογραφική καταγραφή του Κλειστού Γυμναστηρίου και προσκόμιση εγγράφων και δικαιολογητικών (διπλώματα προπονητών, πιστοποιήσεις, κλπ.). Στην αξιολόγηση αυτή παρουσιάστηκε το πλάνο ανάπτυξης, η φιλοσοφία και οι αγωνιστικές και αθλητικές αρχές και αξίες που διέπουν τον Σύλλογο μας. Η αξιολόγηση και η βαθμολόγηση της Ακαδημίας μας έγινε βάσει συγκεκριμένων ποσοτικών και ποιοτικών κριτηρίων, όπως η ασφάλεια, η προπονητική ομάδα, οι εγκαταστάσεις και οι προδιαγραφές προπόνησης.


Στις 28 Νοεμβρίου ήρθε το απαντητικό email από την ΟΠΑΠ σύμφωνα με το οποίο η Ακαδημία μας είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα, ενώ ταυτόχρονα εστάλη η πρόσκληση για την συμμετοχή στην παρουσίαση του Προγράμματος και των 50 Ακαδημιών. Η εορταστική εκδήλωση έγινε στις 4 Δεκεμβρίου στο κεντρικό κτίριο του Markopoulo Park, στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου. Σε μία εκδήλωση με ιδιαίτερη λάμψη στην οποία έδωσαν το παρών ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Ο.Κ. Τηλέμαχος Τσαγκρώνης, η Διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. (Kamil Ziegler, Damian Cope, Σπύρος Φωκάς και Οδυσσέας Χριστοφόρου) και ο Σάκης Ρουβάς ως Πρεσβευτής της Ομάδας Προσφοράς ΟΠΑΠ.


Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και μία πολύ σημαντική τοποθέτηση για την σημασία της υποστήριξης των Ακαδημιών ο Hall of Famer Rick Pitino, o οποίος θα οδηγήσει και την Εθνική Αγαπημένη στο Προολυμπιακό Τουρνουά που θα γίνει στις 23-28 Ιουνίου 2020 στην Victoria του Καναδά με τις ελπίδες και τις ευχές όλων για πρόκριση τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Tokyo λίγες εβδομάδες αργότερα.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης πολλοί εν ενεργεία και μη αθλητές οι οποίοι υποστηρίζουν με την παρουσία τους το κοινωνικό έργο της ΟΠΑΠ Α.Ε.


Ο Σύλλογος εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο και από το Γενικό Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και από τον coach Μάριο, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με σημαντικούς παράγοντες από το χώρο του αθλήματος.


Η ένταξη της Ακαδημίας μας είναι μία τεράστια επιτυχία, καθώς αξιολογήθηκε στις υψηλότερες θέσεις πανελλαδικά βάσει των κριτηρίων. Αποτελεί επίσης δικαίωση της προσπάθειας που γίνεται από το 2013 από τους Προπονητές και τους Αθλητές του Συλλόγου με την υποστήριξη των Γονέων και υπό την καθοδήγηση της Διοίκησης.


Οι αξίες και οι αρχές του Γ.Σ. Γλυκών Νερών βρίσκονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του Προγράμματος. Όπως αναφέρθηκε στις ομιλίες, ο Σύλλογος μας αποτελεί πλέον μέλος μίας επίλεκτης ομάδας Συλλόγων από τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά από τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας, όπως η Καστοριά, η Φλώρινα, οι Φέρες, η Κως και η Κάλυμνος. Στις 50 Ακαδημίες του Προγράμματος συμμετέχουν συνολικά 5.000 αθλητές και αθλήτριες, ηλικίας 5 έως 12 ετών. Σύμφωνα με την τελική επιλογή όπως ανακοινώθηκε χθες, είναι 6 ακαδημίες από νησιά του Αιγαίου, 14 από τη Βόρεια Ελλάδα, 5 από τη Νότια Ελλάδα και την Κρήτη, 10 από την Κεντρική Ελλάδα, καθώς και 15 ακαδημίες από την Αττική (Αθήνα - Πειραιά). Είναι σημαντικό να τονιστεί επίσης ότι ο Σύλλογος μας ήταν ο μόνος που επελέγη από την Ανατολική Αττική, μίας περιοχής που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό αθλητικών σωματείων.


Τα οφέλη του Γ.Σ. Γλυκών Νερών από την ένταξη του στο Πρόγραμμα είναι:

 • Ασφαλιστική κάλυψη καθ' όλη τη διάρκεια των προπονήσεων και των αγώνων για τις ηλικίες 5 έως 12 ετών

 • Δωρεάν παροχή υψηλής ποιότητας αθλητικού υλικού

 • Επιστημονική υποστήριξη από εξειδικευμένους παιδιάτρους, παιδοψυχολόγους και διατροφολόγους

 • Τεχνική υποστήριξη με παροχή κατευθύνσεων μέσω σεμιναρίων για τους προπονητές

 • Συμμετοχή σε μεγάλες αθλητικές γιορτές, με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα

 • Επιπλέον, οι γονείς/κηδεμόνες των παιδιών συμμετέχουν σε σεμινάρια και βιωματικές δραστηριότητες, που αφορούν κυρίως θέματα ψυχολογίας και διατροφής.

Εξίσου σημαντικοί και ταυτόσημοι με τους στόχους του Συλλόγου μας είναι επίσης οι στόχοι του Προγράμματος:

 • Παρουσία των παιδιών κοντά στον αθλητισμό, δημιουργώντας πρώτα καλύτερους ανθρώπους και μετά καλύτερους αθλητές

 • Παροχή έμπνευσης για τα τα ιδεώδη του αθλητισμού και τις ευγενείς αγωνιστικές αξίες

 • Δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ των αθλητικών σωματείων

 • Αναβάθμιση των προτύπων της αθλητικής εκπαίδευσης

 • Διασφάλιση για τα ισχυρά θεμέλια του μέλλοντος του ελληνικού αθλητισμού

Το μεγάλο συναίσθημα χαράς για μία τόσο σημαντική στιγμή έρχεται με την αίσθηση σεβασμού απέναντι σε όλους όσους αποτελούν την αθλητική μας οικογένεια και μοχθούν καθημερινά. Η προσπάθεια των Προπονητών και των Συνεργατών του Συλλόγου για τη διαρκή βελτίωση και στα δύο αθλήματα είναι διαρκής και στην λογική της Διοίκησης δεν υπάρχει η λέξη εφησυχασμός.


Η αποφώνηση του άρθρου θα γίνει με επιλογή ορισμένων στοιχείων από την ομιλία του coach R. Pitino κατά το induction ceremony στο Naismith Memorial Hall of Fame τον Σεπτέμβριο του 2013 που περιγράφει απόλυτα αυτό που νιώθουμε όλα αυτά τα χρόνια:


We learn to build the right way. We learn about pressure every single day. We learn how to dream.